Джордж Сорос

 
Джордж Сорос е роден в Будапеща, Унгария на 12 август 1930 г. Преживял нацистката окупация на Будапеща, той напуска комунистическа Унгария през 1947г. и заминава за Англия, където завършва Лондонското училище по икономика. Като студент се запознава с трудовете на философа Карл Попър, които оказват изключително въздействие върху неговото мислене, а по-късно и върху професионалните и благотворителните му дейности.

Финасистът. През 1956 Сорос заминава за Съединените щати, където натрупва голямо състояние чрез международен фонд за инвестиции, основан и ръководен от него. Днес той е председател на Soros Fund Management LLC.

Филантропът. Сорос се изявява като филантроп от 1979, когато започва да предоставя средства и да подпомага цветнокожи студенти да посещават университета на Кейптаун в Южна Африка в годините на апартейда. Днес той е председател на Институт Отворено общество и основател на мрежа от благотворителни организации, които работят в над 50 страни. Разположени предимно в Централна и Източна Европа и в бившия Съветски съюз, но също и в Африка, Латинска Америка, Азия и Съединените щати, тези фондации се посвещават на изграждането и поддържането на инфраструктурата и институциите на едно отворено общество. Те работят в тясно сътрудничество с Институт Отворено общество и реализират поредица от програми насочени към гражданското общество, образованието, медиите, общественото здравеопазване и човешките права, а също така и към социалните, правните и икономическите реформи. През последните години Институт Отворено общество и мрежата от фондации Сорос изразходват повече от 400 милиона долара годишно, за да подкрепят проекти в тези и други области. През 1991 Сорос основа Централен Европейски Университет, с първо седалище в Будапеща.

Автор и философ. Сорос е автор на 8 книги:

  • Сапуненият мехур на американското надмощие: преодоляване на злоупотребата с американската власт (PublicAffairs, януари 2004)
  • Джордж Сорос за глобализацията (2002)
  • Алхимия на финансите (1987)
  • Отварянето на Съветската система (1990)
  • Гаранции за демокрация (1991)
  • Сорос за Сорос. Да изпревариш събитията (1995)
  • Кризата на глобалния капитализъм: Отвореното общество под заплаха (1998)
  • Отворено общество: реформа на глобалния капитализъм (2000)

Водещи вестници и списания по целия свят редовно публикуват негови статии и есета за политиката, обществото и икономиката.

Политическата дейност на Джордж Сорос е напълно независима от Институт Отворено общество. Прочетете официалното становище на Институт Отворено общество по този въпрос.

За повече информация относно дейностите на Джордж Сорос, които са независими от работата на Институт Отворено общество, посетете www.georgesoros.com

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us