Меглена Кунева: По отношение на сигурността
не може да има Европа "на две скорости"
13.01.2015

"Борбата с тероризма е най-голямата битка, която сега светът трябва да проведе, защото това е борба за свобода. Затова е важно България да участва в общоевропейските усилия и да не допусне Европа "на две скорости" по отношение на сигурността".

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по повод на последните събития в Париж. Министър Кунева направи изявлението си по време на представянето на последното издание на Индекса на настигането на Институт "Отворено общество" – София.

Коментирайки незадоволителното място, което България заема в различните класации на Индекса, Меглена Кунева подчерта, че след присъединяването си към ЕС страната ни е загубила набраната инерция. "Нека обаче тези данни да не ни отчайват, а да ни мобилизират", призова вицепремиерът. Според Кунева догонването е въпрос на реформи, а не толкова на усвояване на еврофондовете. Тя подчерта, че най-важни са реформите в образованието, съдебната система и администрацията.

Според последното издание на Индекса на настигането България продължава да изостава в процеса на сближаване с по-развитите страни в Европа. Данните, представени от Марин Лесенски (Институт "Отворено общество" - София) показват, че България е на дъното на класацията сред страните-членки на ЕС и при четирите основни категории на индекса: Икономика, Демокрация, Качество на живот и Добро управление. В цялостната класация за 2014 г., България заема 29 място от 35 страни, като слиза една позиция по-долу в сравнение с индекса за 2011 г и 2013 г. и е на нивото от 2012 г. По отделните категории страната се представя сравнително най-добре в категория Икономика, където заема 28 позиция, следвана от Демокрация (на 28 място) и Добро управление (на 29 позиция), но с по-малко точки. Страната ни се представя най-зле в категорията Качество на живот, където заема едно от последните места – 30 от 35.

Досега индексът има четири издания от 2011 г. насам, като последното е от месец декември 2014 г., което дава възможност да се определят тенденции и модели в процесите на развитие на отделни страни, групи от страни или определени категории. Индексът има и интерактивна онлайн платформа на www.TheCatchUpIndex.eu , която позволява на потребителите да видят класациите по страни и индикатори и да съставят свой "собствен индекс" като използват наличните данни. Годишните доклади, базирани на Индекса, може да се намерят и на http://www.eupi.eu/.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us