Конференция "Визии за Европа"
16.05.2014

"Европейският проект не бива да се приема като даденост, особено в момент на силно изразен евроскептицизъм, породен от кризата. Постиженията на Европа трябва непрекъснато да се надграждат, а това може да стане само с помощта на гражданското общество". Това каза Саша Безуханова, основател на гражданската платформа за дебати MoveBG, при откриването на конференцията "Визии за Европа".

От своя страна Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София заяви, че България, като най-бедната страна в ЕС, е и най-силно заинтересована от политиките на сближаване и настигане. Същевременно той очерта и някои от рисковете, с които страната ни трябва да се справи: България да бъде слабото звено в общите европейски политики по отношение на Русия, увеличаващия се скептицизъм по отношение на единната европейска валута, както и фактът, че високото доверие в европейските институции у нас не се трансформира във висока избирателна активност на европейски избори. "Ако за България европейският избор изглежда необратим, той все пак не е безпроблемен", подчерта Стойчев.

По време на конференцията Марин Лесенски, програмен директор в Инситут "Отворено общество" – София, представи годишния доклад на Института по проект Индекс на настигането (http://thecatchupindex.eu ). Клъстърният анализ на последните данни ясно показа, че настигането работи, но не за всички и не в достатъчна степен, подчерта Лесенски. Анализът е основан на данни от серия индикатори, групирани в четири големи категории: "Икономика", "Качество на живот", "Демокрация" и "Добро управление". Презентацията на Лесенски е достъпна тук, а целият доклад можете да намерите тук.

По време на конференция бяха дискутирани теми, свързани със социално-икономическите предизвикателства пред Европа, задълбочаването на икономическите различия между страните-членки, рисковете пред регионалното и глобалното влияние на ЕС, проблемите на енергийната сигурност и общата отбранителна политика. Не на последно място, участниците в конференцията дебатираха и върху ролята на гражданското общество и участието му в демократичния процес, както и на ролята на медиите за формиране на позитивни про-европейски нагласи.

Конференцията "Визии за Европа" беше заключителното събитие от Европейската програма на MoveBG "Ти движиш Европа". Събитието се излъчваше на живо по интернет и на страницата BulgariaIn.EU.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us