"Младите и Европа" – публична лекция на
еврокомисар Меглена Кунева
27.04.2007

"Вие имате невероятния шанс да бъдете сред строителите на модерна България, а и на Европа след нейното Пето разширяване." Това заяви европейският комисар по защита на потребителите Меглена Кунева по време на публична лекция в СУ "Св. Климент Охридски". Пред многобройната аудитория в аулата на Софийския университет Меглена Кунева подчерта, че след влизането на България в ЕС пред младите хора са се отворили огромни възможности, най-вече в сферата на образованието, културния обмен и пазара на труда. "Особено ми е приятно, че в Брюксел и в Страсбург работят много млади българи във всички структури на европейските институции", каза Кунева и припомни, че две трети от квотата от 300 работни места за млади български специалисти в европейските институции е вече запълнена.

"Територията на 27-те страни членки на ЕС се превръща в общо пространство за живот с единен пазар на труда. Свикнем ли с тази мисъл и с идеята, че България е вече част от европейското семейство, ще престанем да говорим за "изтичане на мозъци"", заяви Меглена Кунева.

Лекцията й "Младите и Европа" беше част от честванията, с които беше отбелязана годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Меглена Кунева говори за перспективите пред младите хора след пълноправното членство.

Лекцията на еврокомисар Кунева беше част от инициативата Ден на отворените врати на СУ "Св. Климент Охридски", организирана от Институт "Отворено общество" – София, Центъра за правни и международни инициативи и Студентския съвет на СУ. В рамките на инициативата в университета беше проведена информационна борса, по време на която студентите се запознаха с възможностите за обучение и стаж в обединена Европа.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us