България в Индекса на настигането
30.01.2012

Качеството на живот у нас е по-лошо в сравнение със страни, които не са членове на Европейския съюз. България е на 30 място по този показател от 35 страни, като ни изпреварват дори Сърбия и Черна гора, а по показателя "качество на здравеопазването" пред нас е и Албания. Това показва Индексът на настигането (www.TheCatchUpIndex.eu), който отчита нивото на сближаване сред 35 страни в Европа – 27-те страни членки на ЕС плюс кандидатите за членство.

Това пише електронното издание Mediapool, позовавайки се на данните от Индекса на настигането и мястото на България в тази класация, представени от Ася Кавръкова, програмен директор в Институт "Отворено общество" – София. Индексът е разработка на Инициативата за европейски политики, която е част от Програма "Европейски политики" на "Отворено общество". Индексът на настигането измерва и сравнява страните по 47 индикатора, които са разделени в четири категории – икономика, качество на живот, демокрация и управление. Той има за цел да отговори на въпроса до каква степен новите страни членки от Централна и Източна Европа (ЕС10) са настигнали "старите". Общо страната ни е на 28-о място от 35 страни, като пред нас е Хърватска, която предстои да стане член на ЕС през 2013 г.

За България индексът на настигането показва, че страната ни има по-лошо качество на живот, отколкото икономическите показатели предполагат, посочи Ася Кавръкова. Това стана по време на форум "Пет години членство на България в ЕС и конкурентоспособността на българската икономика", организиран от Центъра за икономическо развитие и Европейската комисия. Още от нейната презентация, посветена на мястото на България в Индекса на настигането, можете да намерите тук.

На темата е посветена и статия в днешния брой на Dnevnik.bg

По-подробно описание на Индекса на настигането и мястото на България в него можете да прочетете в следващия брой на Политики - месечно електронно издание на Институт "Отворено общество" - София.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us