Министър Ковачева:
Надявам се в най-скоро време да станем член на Шенген
10.01.2012

"Имам надежда, че членството на България в Шенген ще стане факт в най-скоро време". Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева по време на публичната дискусия "ЕС през датското председателство и къде е България". От особена важност в това отношение ще бъде оценката в очаквания през юли доклад на Европейската комисия по механизма за наблюдение в областите правосъдие и вътрешен ред. Министър Ковачева изрази увереност, че оценката в доклада ще бъде положителна за страната ни. Тя се аргументира с напредъка по няколко важни законопроекта, каквито са Законопроекта за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, новия Наказателен кодекс и др. Министърът увери аудиторията, че специализираните съдилища и специализираната прокуратура вече работят ефективно и имат първи заведени дела, по които в скоро време може да има ефективни присъди.

Диана Ковачева каза още, че ръководеното от нея министерство ще остане отворено за диалог с гражданския сектор. До края на месеца представители на неправителствени организации ще внесат в министерството на правосъдието пакет от мерки, които да гарантират прозрачния избор на доказани професионалисти с безупречна репутация за членове на Висшия съдебен съвет.

Посланикът на Кралство Дания у нас Н.Пр. Коре Янсон също даде категорични уверения, че по време на шестмесечното си председателство неговата страна ще работи усърдно за приемането на България и Румъния в Шенген. Приоритет на датското председателство ще бъде преодоляването на негативните ефекти от икономическата криза. Дания ще се опита да предотврати разцеплението между страните-членки на Еврозоната и останалите, които са вън от нея, увери посланик Янсон.

"ЕС през датското председателство и къде е България" е поредната дискусия от цикъла, който ПанЕвропейският съюз-България, Институт "Отворено общество" и Атлантическият клуб организират в началото и в края на всяко едно председателство на ЕС.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us