Трайчо Трайков: До 2020г. България трябва да стане
част от европейския енергиен пазар
14.07.2011

До 2020г. България трябва да стане интегрална част от европейския енергиен пазар. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на публичната дискусия "ЕС през Полското председателство и къде е България". Първа стъпка в това отношение през шестте месеца на полското председателство и следващото го датско председателство ще бъде присъединяването на България към регионалните енергийни пазари, изтъкна министър Трайков. Той припомни, че от 1 юни тази година страната ни има нова енергийна стратегия, която залага на разнообразяването на енергийните доставки, разработването на собствени енергийни източници и подобряване на механизмите за реакция в случаи на криза.

Министър Трайков изрази задоволство от действията на Европейската комисия по отношение на енергийната сигурност. Той припомни неотдавнашното посещение на председателя на ЕК Жосе Мануел Барозу в Азербайджан и Туркменистан, където той обсъди възможностите за доставки на туркменски газ за Европа – в момента най-големият потребител на вносна енергия в света. Според министър Трайков Европа може да си сътрудничи и със страните от Северна Африка по отношение на възобновяемите енергийни източници.

Енергийната сигурност е приоритет на полското председателство, изтъкна посланикът на Полша у нас Н.Пр. Лешек Хенсел. Той заяви, че ключовите думи през следващите шест месеца на полското председателство ще бъдат "икономически растеж", "сигурност" и "откровеност".

Дискусията "ЕС през Полското председателство и къде е България" е част от поредицата срещи с посланиците на страните, председателстващи ЕС. Те се организират от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическият клуб и Паневропейският съюз.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us