Германия допуска поетапно членство на България в Шенген
07.07.2011

В случай на положителна оценка в предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, поетапното влизане на България в шенгенското пространство може да започне още през тази година. Това съобщи радио Дойче веле, позовавайки се на изявление на Гунтер Крихбаум, председател на комисията по европейски въпроси в германския Бундестаг.

По време на съвместната си пресконференция с гостуващия вътрешен министър на България Цветан Цветанов Крихбаум уточни, че през първия етап ще отпадне граничния контрол по летищата. Вторият етап, който може да стартира догодина, предвижда отпадането на граничния контрол по морските и сухопътните граници. Дойче веле припомня, че по подобен начин – на два етапа – се е осъществило и членството на Полша и Гърция в Шенген.

Идеята за поетапно влизане на България и Румъния в шенгенската зона беше лансирана от френския посланик в София Н.Пр. Филип Отие по време на организираната от Институт "Отворено общество" през юни международна конференция. Тогава посланиците на няколко западноевропейски държави изразиха опасение, че липсата на конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и изоставането на реформата в съдебната система може да се окаже пречка пред българските амбиции за скорошно членство.

Аргументите на западноевропейските представители можете да прочетете в последния брой на Политики.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us