Министър Плевнелиев: Нашият приоритет се нарича "свързаност"
23.06.2011

Нашият тотален приоритет се нарича "свързаност". Точно по тази причина България настоява средствата от Кохезионния фонд за инфраструктурни проекти да не бъдат намалявани през следващия програмен период (2014-2020гг.)

Това каза министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев по време на публичната дискусия "ЕС след унгарското председателство и къде е България". Министърът подчерта, че всичките иначе добри стратегии за развитието на България региона няма да струват нищо без добра инфраструктура. Той изрази задоволство, че изграждането на магистрала Хемус и трите високоскоростни пътя, свързващи България със съседните й страни, са вече и европейски приоритет.

Другият приоритет, по който правителството ще работи интензивно, е изграждането на т.нар. вторични центрове на растеж. По тази причина, разясни министър Плевнелиев, ще се наливат целенасочено средства в градовете с над 100 хил. души население. Тези центрове трябва да започнат да предлагат по-високо качество на живот и услуги и по този начин столицата ще престане да бъде единствен притегателен център.

Публичната дискусия "ЕС след унгарското председателство и къде е България" беше организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз. На нея посланикът на Унгария у нас Н.Пр. Юдит Ланг говори за приоритетите и предизвикателствата, на които нейната страна се е натъкнала по време на шестмесечното председателство на съюза.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us