Пресата: България се надява да получи дата
за членство в Шенген през септември
15.06.2011

Предстоящият доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията може да даде "позитивен тласък" на България за приемането й в Шенгенското пространство. Тази надежда изрази във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов, който участва в организираната от Институт "Отворено общество" конференция "Членството на България и Румъния в Шенген: между техническите критерии и промените в европейския и международния контекст", пише електронното издание Mediapool. Румънският вътрешен министър Константин Траян Игаш, който също участва в конференцията, че през септември или най-късно до края на годината двете страни ще станат членове на Шенген. "Заедно можем да ходим през септември с открито сърце и главата нагоре, че ще сме достойни да влезем в Шенген", каза Цветанов, цитиран от Mediapool.

По този повод вестник Дневник излиза със заглавие "София и Букурещ си решиха, че ще влязат в Шенген през септември". Вестникът обаче припомня, че този срок се разминава с решението на Съвета на вътрешните министри от ЕС от миналата седмица. Тогава те не определиха дата за присъединяването на двете балкански държави. Освен това според френския вътрешен министър Клод Геан България и Румъния може да влязат в Шенген в края на 2012, припомня още Дневник.

Роля за отлагането на решението за влизането ни в Шенген е най-вече ситуацията в Северна Африка и засилващия се бежански натиск. Това оправдание намери вчера министър Цветанов за това, че ще чакаме до септември, за да разберем дали изобщо ще бъде определена дата за влизане на България и Румъния в зоната без граници, пише вестник Сега. Вестник 24 часа пък фокусира вниманието си на друг акцент от изявленията на Цветанов – че над 4000 души, които не трябва да бъдат в шенгенското пространство, пребивавали в България от началото на годината. Според министъра мерки срещу тези хора не могат да бъдат взети и те не могат да бъдат спрени по границите ни, защото не сме част от Шенген.

Конференцията на "Отворено общество", която се проведе на 14 юни, си постави за цел да обсъди членството на България и Румъния в Шенгенското пространство отвъд изпълнението на т.нар. "технически критерии" и да обсъди и предложи възможни решения на предизвикателствата, произтичащи от промените контекста в ЕС и съседните на ЕС страни.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us