Меглена Кунева: "ЕС е космополитен проект"
16.03.2007

"ЕС е космополитен проект. Космополитна Европа е плод на съпротивата срещу тоталитарните режими, чиято цел винаги е да делят, изключват, противопоставят или унищожават хората."

Това заяви еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева в публична лекция, организирана от Институт "Отворено общество" – София и катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски". Пред многобройната аудитория Меглена Кунева разкритикува евроскептиците и каза, че изолацията "не е път към силата". "Националистическото и изолационно мислене е най-лошият враг на нациите и техните интереси. За да бъдем силни граждани, на нас ни е нужна силна Европа, която защитава общите европейски политики, а с това – и националните".

Лекцията на Меглена Кунева "Европейският съюз: следващите 50 години" беше по повод годишнината от подписването на Римските договори, положили основата на ЕИО. Тя заяви, че опасенията, съпътствали Петото разширяване на ЕС заради очаквания приток на имигранти и повишаване на безработицата са се оказали неоправдани. "Фактите показват, че новите членки се интегрират успешно в институциите на ЕС", подчерта еврокомисарят.

Меглена Кунева изтъкна още, че в момента приоритет пред страните-членки на ЕС е намирането на решение по въпроса за Европейската конституция, за да се улесни механизмът на работа в европейските институции.

Меглена Кунева стана първият български представител в Европейската комисия след официалното присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007г. Преди това, в продължение на 6 години (от 2001 до 2007) г-жа Кунева заемаше последователно постовете на заместник-министър на външните работи и на министър по европейските въпроси.

Видео репортаж от лекцията на Меглена Кунева можете да видите тук.

 

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us