Министър Цветанов: До 14 март ще сме изпълнили
техническите изисквания за членство в Шенген
06.02.2011

До 14 март България ще е покрила всички технически изисквания за членство в Шенгенското пространство. Кога ще бъде взето политическото решение за членството обаче все още никой не може да каже. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция, организирана от Институт "Отворено общество" – София, по време на която бяха представени данните от междинния доклад на Института за готовността на България за членство в Шенген.

 Министър Цветанов каза, че към момента 100 процента от отпуснатите 252 милиона лева по инструмента "Шенген" са усвоени, като за периода август 2009 - март 2010 година са били реализирани успешно 74 обществени поръчки. За сравнение той изтъкна, че по време на предишното правителство са били усвоени едва 26 процента от средствата. В момента вниманието на европейските ни партньори е насочено към сигурността на ГКПП "Капитан Андреево" и тъкмо поради това акцент в предстоящото посещение на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малстрьм ще бъде инспекцията на именно този пункт, каза вицепремиерът. Същевременно, изтъкна Цветанов, участието на България в Шенгенската информационна система, за която България е изпълнила абсолютно всички изисквания, вече дава резултати.

 

Докладът на "Отворено общество" за готовността на България за членство в Шенген констатира, че към 31 януари 2011 година има забавяне в осъществяването на мерките, заложени в Националния план за действие спрямо първоначално определените срокове. Oт всички 159 мерки, 27 не са изпълнени в срок. През последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. Експертите обаче са на мнение, че при успешно осъществяване на тези мерки и предприемане на допълнителни действия за ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март 2011 година може да бъде преодолян. Експертите коментираха също, че обществените поръчки за усвояване на средствата по инструмента "Шенген" са били законосъобразни. Същевременно те заявиха, че по време на мониторинга са станали свидетели и на някои лоши практики като ограничаване достъпа до информация, случаи на повтарящи се изпълнители на обществени поръчки и случаи на липса на граждански организации, които да гарантират прозрачността на процедурите.

Пълен запис от пресконференцията можете да чуете тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us