Министър Плевнeлиев:
Да не драматизираме темата "Шенген"
17.01.2011

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнeлиев призова темата "Шенген" да не се драматизира излишно. "Нека не драматизираме. България трябва да свърши своята работа. Забележките на нашите партньори ни мотивират да работим така, че да отговорим на всички изисквания", каза министър Плевнeлиев по време на публичната дискусия "ЕС през Унгарското председателство и къде е България". От своя страна посланикът на Унгария у нас Н.Пр. Юдит Ланг подчерта, че един от приоритетите на унгарското председателство през следващите шест месеца е постигането на компромис между България и Румъния, от една страна и държавите, които критикуват тяхната готовност за членство в Шенгенското пространство, от друга. Посланик Ланг изрази увереност, че до края на унгарското председателство различията в това отношение ще бъдат изгладени.

Министър Плевнeлиев акцентира в своето изказване върху сътрудничеството в рамките на европейската Дунавска стратегия, която включва 14 държави. Той подчерта, че за по-малко от две години Дунавската стратегия от абсолютно отрицание се е превърнала в конкретен план за действие, зад който стоят конкретни проекти. В подкрепа на думите си той изтъкна напредналите преговори с Румъния по изграждането на два нови моста над река Дунав – Силистра-Кълъраш и Оряхово-Бекет, както и успешното взаимодействие с Румъния и Сърбия по редица енергийни проекти. "Река Дунав представлява изключителен потенциал, чиято експлоатация в момента не надвишава 6 процента. Това ще се промени", заяви министърът.

Н.Пр. Юдит Ланг очерта приоритетите на унгарското председателство на ЕС през следващите месеца. Акцентът в работата на ЕС през този период ще бъде икономическото възстановяване на съюза, възобновяването на растежа, заетостта и откриването на нови работни места, както и задълбоченото сътрудничество в областта на общата аграрна и общата енергийна политика. Посланик Ланг акцентира върху интеграцията на ромското малцинство, както и върху по-нататъшното разширяване на ЕС. Тя изрази надежда, че до края на унгарското председателство преговорите с Хърватия ще завършат успешно.

 

Публичната дискусия "ЕС през Унгарското председателство и къде е България" беше организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз. Тя е част от поредицата срещи с посланиците на страните, председателстващи ЕС. Последната подобна среща се състоя през декември, когато завърши белгийското председателство.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us