Министър Цветанов:
Приоритетът ни през следващата година е Шенген
20.12.2010

Българският национален приоритет през следващите шест месеца от унгарското председателство на ЕС е членството на страната в Шенгенското пространство. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на публична дискусия, организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз. Цветанов отдели внимание на темповете, с които България покрива критериите за членство и изтъкна, че в резултат на добрата си работа страната вече се е присъединила към Шенгенската информационна система. Той изрази увереност, че предстоящите проверки ще докажат готовността на България да се присъедини към Шенген през март следващата година.

Вицепремиерът изрази благодарност на Институт "Отворено общество" за гражданския мониторинг, който Институтът осъществява върху процеса на присъединяване. В началото на октомври "Отворено общество" представи междинен доклад от гражданското наблюдение на изпълнението на Националния план за действие.

Изявленията на министър Цветанов бяха направени по време на публичната дискусия "ЕС след Белгийското председателство и къде е България". На нея посланикът на Кралство Белгия у нас Н.Пр. Марк Михелсен отчете резултатите от белгийското председателство през последните 6 месеца. Посланик Михелсен акцентира върху мерките за преодоляване на негативните ефекти от икономическата и финансовата криза, работата по прилагането на Стокхолмската програма в областите правосъдие и вътрешен ред и засилването на социалното измерение на ЕС, припомняйки, че 2010 беше европейската година за борба с бедността.

Още акценти от лекцията на посланик Михелсен можете да намерите тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us