Пресата за готовността на България за членство в Шенген
04.10.2010

"Подготовката за Шенген върви в срок". Това пише вестник Дневник, коментирайки резултатите от гражданското наблюдение на Институт "Отворено общество" – София върху подготовката на страната за членство в Шенгенската зона. Вчера (3 октомври) представители на Институт връчиха на вътрешния министър Цветан Цветанов доклад за готовността на България. В него се посочва, че от 48 мерки, предвидени в Националния план със срок на изпълнение до 31 август, 28 са изпълнени, 15 са в процес на изпълнение и скоро ще приключат, по 5 има сериозно забавяне, а по две изобщо не е започнало изпълнение.

Поради всичко това "има достатъчно основания да се смята, че България ще изпълни всички условия за членство в Шенгенското пространство към 31 март 2011 година", пише вестник Новинар. Министър Цветанов също е на мнение, че този срок е напълно реалистичен. Според него е много по-вероятно България и Румъния да станат членове на Шенген заедно, а не поотделно.

Върху това предположение акцентира и вестник Сега в публикация под заглавие "България все пак ще влезе в Шенген с Румъния". Вестникът припомня как преди по-малко от месец премиерът Борисов обяви, че не иска страната ни "да бъде поставяна в един кюп с държави, които имат проблем." Така министър-председателят коментира спекулациите, че заради незаконно пребиваващите в страни от ЕС български и румънски роми, членството на двете държави в Шенген може да бъде забавено. На пресконференцията вчера министър Цветанов обаче заяви, че "обвързването на членството в Шенген с проблема с ромите не стои на дневен ред", пише Mediapool. Електронното издание цитира и твърдението на вътрешния министър, че в момента страната ни "стои по-добре дори от страни членки на Шенген."

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us