Георги Ангелов: С такъв бюджетен дефицит
няма как да влезем в ERM II
16.06.2010

"България е единствената страна, която разпуска бюджетния дефицит. По тази причина няма как да влезем в ERM II". Това каза Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество" – София, по време на публичната лекция "ЕС след испанското председателство". Ангелов припомни, че ако през януари тази година правителството си беше поставило за цел постигането на балансиран бюджет, сега, шест месеца по-късно, управляващите вече говорят за 4 процентов дефицит.

Коментарите на Ангелов бяха по повод изявленията на вицепремиера Симеон Дянков, направени по време на публичната лекция "ЕС през и след испанското председателство и българските приоритети в съюза (2010-2011)" в края на януари тази година. Тогава Дянков очерта целите на българското правителство по време на испанското председателство на ЕС, сред които, освен членството в ERM II, влизаха още реформа в усвояването на европейските фондове, завършване на реформата в приходните агенции – НАП и Агенция "Митници", реформа във висшето образование, науката и здравеопазването, както и реформа на пенсионната система.

Нито един от тези приоритети не е реализиран или реформите са в твърде начална фаза, обобщи Георги Ангелов. Пенсионната реформа отново беше отложена, няма съществени съкращения на разходите за администрацията, здравната реформа буксува. Известно движение има в разпределението на средствата от еврофондовете, а по отношение на реформата в образованието единственото, което е станало до този момент, е децентрализацията на научните звания. С подобни темпове чуждите инвеститори няма как да гледат с добро око на България, каза Георги Ангелов.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us