ЕС след испанското председателство
16.06.2010

Испанският посланик в България Хорхе Фуентес определи като успешно испанското председателство на ЕС, но същевременно добави, че редица от заложените преди шест месеца цели не са били реализирани. Посланик Фуентес направи това по време на публичната лекция "ЕС след испанското председателство", организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз.

Големите предизвикателства през последната половин година бяха свързани с изпълнението и прилагането на Лисабонския договор и предизвикателствата, които икономическата криза е поставила пред страните-членки на ЕС, изтъкна испанският посланик. Той констатира, че през отчетния период безработицата в Европа е останала относително висока – около 10% средно равнище в рамките на съюза. Хорхе Фуентес изрази съжаление, че по време на шестмесечното испанско председателство не се е осъществила среща на високо равнище между ЕС и САЩ, както и Средиземноморска среща на високо равнище в участието на Израел и представители на Палестинската автономия. Успоредно с това обаче посланикът изрази увереност, че това ще стане по време на белгийското председателство, което стартира на 1 юли тази година.

За приоритетите на белгийското председателство ще говори на специална лекция посланикът на Кралство Белгия у нас Н.ПР. Марк Михелсен. Лекцията, която ще се проведе на 30 юни, отново е организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз.

Пълен запис от лекцията на Н.Пр. Хорхе Фуентес можете да чуете тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us