Симеон Дянков: Влизането на България в EMR II е приоритет
22.01.2010

Големият приоритет пред правителството за следващите 6 месеца е влизането на България в Европейския валутен механизъм (EMR II). Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на публичната дискусия "ЕС през и след испанското председателство и българските приоритети в съюза (2010-2011)", организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз.

Дянков подчерта, че през последните месеци България се е утвърдила като отличник в ЕС по фискална дисциплина, както и че бюджетът на страната за тази година е най-балансирания в сравнение с останалите страни-членки. "България е единствената страна от ЕС, която в момента покрива критериите от Маастрихт", заяви вицепремиерът. Той очерта и мерките, които кабинетът ще предприеме по време и след испанското председателство: реформа в усвояването на европейските фондове, завършване на реформата в приходните агенции – НАП и Агенция "Митници", реформа във висшето образование, науката и здравеопазването. Министърът акцентира и върху необходимостта от реформа в пенсионната система, която в момента представлява проблем не само за България, но и в целия ЕС.

Посланикът на Кралство Испания у нас Хорхе Фуентес заяви, че по време на испанското председателство страната му ще подкрепи българската кандидатура за влизане в EMR II и българското членство в Шенгенското пространство. Той очерта и трети приоритет, по който Испания ще работи в тясно сътрудничество с българските власти – енергетиката. Що се отнася до приоритетите на испанското председателство в общия европейски контекст, посланик Фуентес акцентира върху борбата с безработицата, миграцията и по-нататъшното разширяване на ЕС.

Пълен запис на дискусията можете да чуете тук.

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us