Веселин Вучков: Правителството наваксва
изоставането по отношение на Шенген
22.01.2010

Членството на България в Шенгенската зона е сред приоритетите на правителството през идните месеци. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на дискусията "ЕС през и след испанското председателство и българските приоритети в съюза (2010-2011)". Той подкрепи думите си с цифри, показващи промененото съотношение на усвоените средства по перо "външни граници". "Ако до юли миналата година тогавашното правителство беше контрактувало едва 1% от отпуснатите 129 милиона евро, сега този процент вече е 85", каза той. Заместник-министърът допълни, че новият кабинет е успял да навакса изоставането и по друг важен компонент, свързан с българското членство в Шенген – подмяната на личните документи за самоличност. Вучков увери, че началото на кампанията ще започне в началото на април тази година.

През следващите няколко месеца предстои и утвърждаването на нова Стратегия за национална сигурност. Д-р Вучков каза, че настоящата стратегия, приета през 1998 година е неактуална. Той подчерта, че в контекста на утвърждаването на новата стратегия предстоят промени на законодателната основа за Националната разузнавателна служба и Национална служба охрана.

Дискусията "ЕС през и след испанското председателство и българските приоритети в съюза (2010-2011)" беше организирана от Институт "Отворено общество" – София, Атлантическия клуб и Паневропейския съюз.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us