България изпълнява критериите за членство в Еврозоната,
не внася рискове в системата
07.12.2009

България изпълнява стриктно критериите за членство в Еврозоната, а с поведението си през последните месеци на икономическа криза тя показа, че не внася и няма да внася рискове в системата. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество" – София, по време на международната конференция "Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната". Ангелов припомни, че още от 2003 година насам България не само има балансиран бюджет, но и изпълнява и неформалните изисквания за влизане в Европейския валутен механизъм EMR II.

Въпреки това, подчерта Ангелов, в Брюксел и Франкфурт има неразбиране за това, което се случва в страните от Централна и Източна Европа. Той предупреди, че ако България остане още 10 години извън EMR II и Еврозоната, след това тя може да не иска повече подобно членство. "България ще разбере, че може да се справя сама и че Еврозоната не й е необходима. Подобно развитие на нещата обаче няма да е добре за ЕЦБ и за самия ЕС", заяви Ангелов. (Още акценти от презентацията му можете да намерите тук.)

Част от неговото изказване беше в отговор на презентацията на Цинзия Алчиди от Центъра за изследвания на европейски политики в Брюксел, която представи гледната точка на настоящите страни-членки на Еврозоната. Тя подчерта, че външните дългове на страните от ЦЕИ все още са твърде високи, за да може членството им в Еврозоната да бъде безпроблемно.

Международната конференция "Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната" е организирана от Инициативата за европейски политики (EUPI) на Институт "Отворено общество" – София. По време на втората част от форума бяха обсъдени основните изводи от националните доклади за Полша, Чехия, Естония, Латвия, Словакия по отношение на Еврозоната. Пълните разработки, както и още информация за конференцията, могат да бъдат открити на страницата на EUPI - http://eupi.osi.bg

Пълен запис на конференцията можете да чуете тук.

  

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us