Иван Искров: Членството в Еврозоната е задължение,
а не привилегия
07.12.2009

Членството в Еврозоната не е привилегия, а задължение, което трябва да бъде изпълнено. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров в откриването на международната конференция "Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната", организирана от Инициативата за европейски политики към Институт "Отворено общество".

Искров подчерта, че българската стратегия за членство в Еврозоната е "легитимна", че тя е "разписана" от ЕС, ЕК, Европейската Централна банка. "В този смисъл ние не искаме това, което не ни се полага", изтъкна управителят на БНБ. Той припомни, че през последните години ЕЦБ е започнала да тълкува доста рестриктивно критериите за влизане във валутния механизъм EMR II поради което, заяви Искров, "БНБ не може да се ангажира с точна дата за присъединяване към Еврозоната".

В момента шансовете за промяна на критериите за присъединяване към EMR II и респективно – към Еврозоната – клонят към нула. Това заяви Румен Аврамов от Центъра за либерални стратегии, който представи обобщаващия доклад "Икономически и политически предизвикателства пред присъединяване към Еврозоната в един свят след "Лиман брадърс"". Докладът е базиран на изводите от девет национални доклада за новите страни членки от Централна и Източна Европа. Според Аврамов "удължаването на периода преди приемането на еврото е вредно както за новите страни членки на ЕС от ЦИЕ, така и за държавите членки на Еврозоната, а и за самата единна валута". (Резюме на доклада можете да намерите тук, а пълния текст на обобщаващия доклад – тук.)

По време на конференцията български и международни експерти, политици и лидери на общественото мнение обсъждат различните сценарии, политически алтернативи и времевата рамка за присъединяване на новите страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа към Еврозоната.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us