Необходима е национална стратегия за реформиране на страната
20.10.2009

"Ние, българите, трябва да имаме национална стратегия и да кажем - какви са приоритетите на България за следващите пет или 20 години. Оттам нататък европейската ни стратегия трябва да бъде подчинена на националната ни стратегия." Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС", организирана от Институт "Отворено общество", информира агенция Фокус. Агенцията цитира министър Дянков, който обяви пред участниците във форума и приоритетите на правителството: образование, здравеопазване, екология и инфраструктура.

Друг акцент от изказването на Симеон Дянков извежда Mediapool: "Червени държат енергетиката, политическо-мафиотски лобита спъват реформите". "В основни сектори на икономиката и обществото политиците са били част от проблема. Те са били свързани или с мафиотски групи, или с лобита в различни сектори, които така са владеели реформата, че нещата да отиват от лошо на по-лошо. Основните сектори, посочени от финансовия министър, са митниците, енергетиката и здравеопазването", пише Mediapool.

Електронното издание на вестник Дневник спира вниманието си на изказването на министъра на образованието Йорданка Фандъкова, която също взе участие в конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС". "Започва децентрализация на професионалните гимназии в страната, която ще завърши до една година", заявява Фандъкова. Според нея това, което трябва да се случи, е най-после да се гарантира връзка между образованието и бизнеса.

В друга своя публикация Дневник информира за лансираната от Георги Ангелов, старши икономист на "Отворено общество", идея за едностранна евроизация. "Скоро България ще покрие изцяло критериите от Маастрихт и ако не бъде допусната до чакалнята на еврозоната, механизмът ERM2, трябва да въведе едностранно еврото", пише Дневник, цитирайки изказване на Ангелов пред конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС". Според вестника идеята му е била подкрепена и от други икономисти.

Конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС" беше организира от Инициативата за европейски политики към Институт "Отворено общество" – София, с подкрепата на Световната банка.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us