Министър Фандъкова: "Инвестицията в образованието е антикризисна мярка"
19.10.2009

"Инвестициите в образованието са по същество антикризисна мярка", заяви министърът на образованието Йорданка Фандъкова, която взе участие в международната конференция "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС". Тя допълни, че правителството гледа на инвестициите в образователната сфера не като на социална дейност, а по-скоро като на пряка инвестиция в икономиката на страната. Фандъкова предупреди, че страната изостава в сферата на професионалното образование, където именно се къса връзката с бизнеса.

По време на следобедната сесия на конференцията участниците във форума обсъдиха инвестициите в човешкия капитал. Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика каза, че мерките на министерството в момента са насочени към защита на онези лица, които са застрашени от съкращения или уволнения. Той заяви, че от година и половина насам структурата на безработицата в България е вече променена. Тя се доминира не от трайно безработните, а от лицата, загубили работата си от началото на кризата до сега.

Боряна Гочева, старши специалист социална защита в Световната банка каза, че по време на криза е необходимо да има повече социални държавни политики. Те обаче трябва да се реализират с по-малко средства или, най-малкото, разходите в тази сфера не трябва да се увеличават. (Презентацията на Боряна Гочева можете да намерите тук) От своя страна Боян Захариев, директор на Програма "Управление и публични политики" в Институт "Отворено общество" каза, че по начина, по който са структурирани в момента, икономиките и глобалната икономика имат нужда от растеж, за да оцеляват. Без растеж безработицата, рецесията и бедността се увеличават. Но, изтъкна Захариев, вече има теории, че е възможно да има благоденствие и без растеж. (Презентацията на Боян Захариев е достъпна тук).

Иван Кръстев, председател на борда на Центъра за либерални стратегии, направи паралел между кризата от края на 1996 и началото на 1997 г. и ефектите от сегашната глобална криза върху България. "Ако през 1997 правителството казваше какво трябва да се направи, за да се преодолее кризата, без да се интересува от мнението на хората, сега реформите са невъзможни, без съгласието на хората", каза Кръстев.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us