България може да се превърне в новия икономически тигър на Европа
19.10.2009

"България може да се превърне в новия икономически тигър на Европа. Това обаче може да стане, ако тя се справи с фискалните предизвикателства и проведе необходимите реформи". Това каза Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество" по време на конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни членки на ЕС". Той каза още, че България изпълнява в момента много повече критерии за членство в еврозоната, отколкото някои от настоящите страни-членки в еврозоната. (Презентацията на Георги Ангелов можете да намерите тук)

Участниците във форума констатираха заявиха, че съществува риск тенденцията на "догонване" на старите страни членки да бъде обърната в повечето държави като резултат на икономическото забавяне, тъй като те вече са в рецесия. Тони Либек, постоянен представител на МВФ в Румъния каза, че финансирането, което МВФ отпуска на застрашените страни, за да смекчи негативните ефекти от кризата, не трябва да служи като извинение за забавянето на структурните реформи. Необходима е координация на глобално ниво за макроикономическите политики, както и известна регулация на финансовия сектор, допълни Либек. (Презентацията на Либек е достъпна тук)

Марек Дабровски, президент на Центъра за социални и икономически изследвания пък предупреди, че съществуват редица потенциални пречки пред възстановяването на страните от Централна и Източна Европа. Той също изтъкна, че забавянето на приема на нови държави в еврозоната може да има негативни последици да създаде "втора класа" държави-членки на ЕС.

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us