EUPI: Дясно-центристките партии
доминират и в новите членки на ЕС
16.06.2009

Дясно-центристките партии са доминирали на последните избори за Европейски парламент в девет от десетте нови страни-членки на ЕС. Разпределението на местата в четирите основни групи на Европейския парламент показва, че страните от Централна и Източна Европа са в по-голяма степен "дясно-центристки", съвсем малко повече "социалистически", малко по-слабо "либерални" и далеч повече "консервативни" в сравнение с останалите държави, членуващи в Евросъюза.

Това сочат актуализираните данни на Инициативата за европейски политики (EUPI) на Институт "Отворено общество" - София. Седмица след изборите за Европейски парламент EUPI публикува нова серия от доклади, в които сравнява политическите тенденции в десетте нови страни-членки на ЕС. Изследването показва още, че противно на предварителните очаквания, националистите от страните от Централна и Източна Европа са загубили половината от местата си в ЕП.

Сравнителният доклад на EUPI "Избори по време на икономическа криза или избори в криза: резултатът от Европейските избори в новите страни-членки" е достъпен тук.

Тук можете да намерите докладите за отделните страни-членки от Централна и Източна Европа.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us