Каква е готовността на България за членство в Шенгенската зона?
04.12.2008

"Липсата на напредък по глава Правосъдие и вътрешен ред вече взе първата си жертва: България беше лишена от 220 милиона по програма ФАР. Въпросът сега е дали ще има и други жертви в процеса на присъединяването на България към Шенгенското пространство".

Това заяви Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София по време на кръгла маса, посветена на готовността на България за членство в Шенгенската зона и ефектите от евентуалното й присъединяване. В центъра на дискусията беше докладът на "Отворено общество" "Шенген: ефекти за България", изготвен от екип на Програма Европейски политики и гражданско участие.

Членството на България в Шенген ще осигури още по-голяма свобода на пътуването и заселването на български граждани в други страни-членки, заявяват авторите на изследването. Като плюс от присъединяването те изтъкват и икономическите и социалните ползи от емиграцията, както и подобряването на сигурността. Същевременно експертите предупреждават, че емиграцията има и негативни последици за България. "Поради демографската криза и напускането на страната населението намалява с около 40 000 души годишно, което означава пълното изчезване всяка година на град с големината например на Пазарджик, Разград или Ловеч", се казва в доклада. Другото голямо предизвикателство, твърдят експертите, ще бъде нелегалната емиграция "от бедни и провалени държави".

Участие в дискусията взеха Милен Керемедчиев, заместник-министър на външните работи, Калин Славов, заместник-министър на вътрешните работи, главен комисар Красимир Петров, който е шеф на Дирекция "Гранична полиция", заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова. Всички те говориха за стъпките, които техните ведомства трябва да осъществят за реализирането на крайната цел: присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Пълния текст на доклада на Институт "Отворено общество" можете да намерите тук. Английската версия на текста е достъпна тук.

Запис от дискусията в хотел "Радисън" можете да чуете тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us