Доклад на "Отворено общество":
Българските телевизии все още са зависими
22.04.2008
"Икономическите интереси на собствениците на медии и бизнеса често компрометират независимостта при отразяването на новините, а редакторите и репортерите понякога са склонни да се застраховат, прибягвайки към автоцензура. Това е особено валидно за провинцията, където икономическите и дори политическите интереси често оказват влияние върху работата на медиите. Нещо повече, липсата на прозрачност на собствеността вреди на тяхната икономическа и политическа независимост."
 
Това се казва в "Телевизията в Европа: Последващи доклади 2008". В частта, отнасяща се до България пише още, че през последните години радио- и телевизионния сектор в страната се характеризира с доминиращата роля по-скоро на бизнес интересите, отколкото на законодателните решения. "...Водещите играчи в сектора успяваха да заобикалят регулаторите, да си осигуряват стабилен финансов растеж, да предотвратят появата на нови оператори на пазара и да укрепят своите позиции преди преминаването към цифрово разпространение", пише в доклада, изготвен от Ася Кавръкова, програмен директор в Институт "Отворено общество" – София.
 
Пълният текст на доклада на български език можете да намерите тук, а на английски – тук.
 
"Телевизията в Европа: Последващи доклади 2008" е проект за мониторинг на Европейската програма за наблюдение и подкрепа на Институт "Отворено общество" (EUMAP) и Регионалната медийна програма (NMP) на Фондация "Отворено общество". Проектът актуализира и надгражда мониторинговите доклади "Телевизията в Европа: законодателна рамка, практики и независимост" за двадесетте наблюдавани тогава държави, които бяха публикувани през октомври 2005 година.
 
Още по темата можете да прочетете в днешния брой на вестник "Дневник".
Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us