Пресата: Българите се разделиха за членството на Турция в ЕС
21.04.2008

Българското обществено мнение е разделено по въпроса за членството на Турция в ЕС. Това пишат печатните и електронни издания, позовавайки се на социологическо изследване на Институт "Отворено общество" – София. Изследването беше представено по време на двудневната международна конференция "Сценариите за (не)присъединяването на Турция към ЕС: перспективи и последици", която институтът организира.

"33% от българите против членството на Турция в ЕС", пише в свое заглавие вестник "Сега". "Сред основните аргументи "за" е подобряването на икономическите отношения с Близкия Изток и Азия, като негатив се сочи фактът, че Турция е мюсюлманска страна", пише вестникът. "Турция се приближава до ЕС. Една трета от българите подкрепят членството й", пък пише от своя страна електронното издание Mediapool. В обширна информация от конференцията изданието представя резултатите от изследването на "Отворено общество", както и основните тези на българските и чуждите анализатори, участвали във форума.

"Членството на Турция в ЕС се подкрепя от младите, средно и ниско образованите българи, живеещи в областните градове и столицата", пише изданието Днес на интернет портала Dir.bg. "Младите българи подкрепят членството на Турция в ЕС", пише от своя страна интернет сайтът Actualno.com

Като член на Европейския съюз България е изправена пред отговорността да се включи в европейския дебат за по-нататъшното разширяване на съюза и да формира своя позиция относно евентуалното присъединяването на Турция. Стремейки се да допринесе за провеждането на информиран обществен дебат по темата, Институт "Отворено общество" – София проведе конференцията, на която бяха обсъдени перспективите и последиците на възможните сценарии за присъединяване или не-присъединяване на Турция към ЕС.

Още информация за конференцията можете да намерите тук.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us