Българският дебат по въпроса за членството на Турция в ЕС
20.04.2008

Българското обществено мнение по въпроса за членството на Турция в ЕС е разделено приблизително поравно. Това сочат изследванията на Институт "Отворено общество" – София, които Марин Лесенски представи по време на втория ден от международната конференция "Сценариите за (не)присъединяването на Турция към ЕС: перспективи и последици". Приблизително една трета от анкетираните подкрепят турското членство, също толкова се противопоставят и пак една трета нямат мнение по въпроса.

"Като цяло позицията на българския политически елит по въпроса за членството на Турция в ЕС се свежда до една нерешителна и подозрителна подкрепа", каза Огнян Минчев, директор на Институт за регионални и международни изследвания. Той заяви, че със или без европейско членство, Турция ще продължи да бъде влиятелен и мощен съсед на България. Тъкмо поради тази причина, продължи доц. Минчев, подозренията в отношенията между двете страни трябва да бъдат отстранени. Същевременно Огнян Минчев предупреди, че евентуален отказ на ЕС да приеме Турция може да доведе до сближаване между Анкара и Москва – сътрудничество, което може да промени изцяло ситуацията на Балканите.

"България като че ли изглежда доволна от сегашното статукво – преговори без край между Анкара и Брюксел", каза Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии. Той обаче предупреди: преждевременното приемане на една или друга страна в ЕС може и да носи опасности, но прекалено дългото отлагане на членството носи не по-малко опасности.

"Българският бизнес има ясен интерес от модернизирането на отношенията с Турция", каза Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Той изтъкна огромното значение на Турция за българската икономика като подчерта, че търговският баланс между двете страни е позитивен.

В края на конференцията проф. Стилиян Йотов от СУ "Св. Климент Охридски" представи новия брой на списание "Критика и хуманизъм", който е изцяло посветен на отношенията между Турция и ЕС. Броят е финансиран от Институт "Отворено общество" – София.

Пълен запис от втория ден на конференцията можете да видите тук.

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us