Какви са перспективите и рисковете пред турското членство в ЕС
19.04.2008

"Европейският интерес, а това означава и българският, диктува Турция да запази своята европейска перспектива. Тъкмо перспективата за членство в ЕС е най-силният мотор на реформите." Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова при откриването на международната конференция "Сценариите за (не)присъединяването на Турция към ЕС: перспективи и последици", организирана от Институт "Отворено общество" - София.

Министър Грънчарова изтъкна, че България е заинтересована да има стабилен и демократичен съсед, който с членството си би могъл да даде ново измерение на ЕС. Същевременно тя изтъкна, че за да може членството да стане реалност, Турция трябва да реши всички спорни въпроси със съседните си държави и да даде тласък на реформите.

Конференцията си поставя за цел да отговори на три основни въпроса: готов ли е ЕС да приеме Турция за свой член; какви са алтернативите пред Анкара в случай, че членството й бъде отхвърлено и какво е състоянието на българския дебат по темата. Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество" изтъкна, че според социологическо изследване на института общественото мнение в България по въпроса за турското членство в ЕС е разделено поравно "за", "против" и "не мога да преценя".

През първия ден от конференцията участниците обсъждаха перспективите и рисковете в процеса на присъединяването на Турция. Ангелос Гианакопулос от Университета Констанс, Германия, говори за това доколко рисков фактор представлява общественото мнение в страните-членки. Проф. Жан Марку от Френския институт за Анадолски изследвания в Истанбул пък представи другите фактори на риск за членството на Турция.

 

 

Запис от началото на конференцията можете да видите тук.

В неделя, 20 април, участниците в международната конференция ще дискутират различните гледни точки при формирането на българската позиция по темата.

Като новоприсъединила се държава към Европейския съюз България от една страна е изправена пред отговорността да се включи в европейския дебат за по-нататъшното разширяване на съюза и да формира своя позиция относно евентуалното присъединяването на Турция. В същото време, наличието на обща граница с Турция и турски етнос с трайно политическо представителство в България, допълнително увеличава значимостта на този дебат за българското общество.

В конференцията участват известни български, европейски и турски анализатори и журналисти, сред които Чарлс Дженкинс, директор за Западна Европа нa Икономист Интелиджънс Юнит, Великобритания, проф. д-р Кемал Киришчи от факултета по политически науки, Университет Боазичи, Турция, д-р Омер Ташпънар, Брукингс Институт, САЩ, проф. д-р Клаус Легеви, директор, Институт по културология, Есен, Германия, Давид Крал, президент на EUROPEUM - Институт за европейска политика, Прага, доц. Огнян Минчев, директор на Институт за регионални и международни изследвания, София, Иван Кръстев, директор, Център за либерални стратегии, София, Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, София, Севда Шишманова, международен кореспондент на БНТ и др.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us