Експерт на "Отворено общество": "Руският контрол
върху българската енергетика е нездравословен"
22.02.2008

"Руският контрол върху енергетиката [на България – б.р.] е изключително нездравословен, защото Русия може да го използва и за политически натиск." Това казва експертът на Институт "Отворено общество" – София Марин Лесенски в последния брой на списание "Вагабонд". Лесенски припомня, че участието в съвместните с Русия енергийни проекти изисква огромни инвестиции от българска страна, което може да се окаже сериозно бреме за икономиката й.

Статията във "Вагабонд", озаглавена "Обречени на дружба", анализира резултатите от последното посещение на руския президент Владимир Путин в София, в резултат на което България и Русия подписаха няколко ключови споразумения в областта на енергетиката: за изграждането на газопровода "Южен поток", за нефтопровода Бургас-Александруполис и за АЕЦ "Белене". Авторите на материала Явор Дачков и Димана Трънкова цитират думите на Лесенски, според когото руската енергийна политика на Балканите не трябва да се схваща като продължение на империалистичната й политика. "Русия изглежда преди всичко прагматична", смята Марин Лесенски.

Авторите на материала цитират и анализа на Марк Леонард и Нику Попеску "Одит на силата в отношенията между ЕС и Русия", който те представиха по време на първата международна конференция на Европейския съвет за външна политика в София през ноември миналата година. Съорганизатор на конференцията беше Институт "Отворено общество" – София.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us