Конференция "България и Шенгенското пространство"
01.02.2008

"Реалната интеграция на новите страни-членки на ЕС завършва с присъединяването им към Шенгенското пространство". Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова при отриването на конференцията "Готовност на България за присъединяване към Шенгенското пространство". Форумът, организиран от Институт "Отворено общество" – София, направи преглед на мерките, които българските институции предприемат, за да изпълнят набелязаната от правителството цел: включването на страната към Шенгенската система през 2011 година. "Фундаменталните ценности на европейското пространство се свързват с възможността за свободно движение на хора, услуги и стоки и в този смисъл ние се надяваме към 2011 година този амбициозен проект да стане реалност", подчерта министър Грънчарова. Тя благодари на "Отворено общество" за усилията, които полага в осъществяването на гражданско наблюдение върху работата на държавните институции по този национален приоритет.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че след членството в ЕС и НАТО, присъединяването на България към Шенгенското пространство става стратегически най-важната задача за България. Той каза, че до този момент от предприсъединителните инструменти са инвестирани около 77 милиона евро за подобряването на граничния контрол. "През следващите 2 години ще бъдат инвестирани 161 милиона евро за подобряване на сигурността на външните граници", допълни Петков.

В рамките на конференцията беше представен мониторингов доклад на Институт "Отворено общество" – София, който прави преглед на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство. Участие във форума взеха представители на външно министерство, МВР, Главна дирекция "Гранична полиция", Европейската комисия, както и представители на чужди посолства у нас.

Видео запис от откриването на конференцията можете да намерите тук, а пълен аудио запис - тук.

 

 

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us