Програми
Конференция "Членството на България и Румъния в Шенген"

13.06.2011

Институт "Отворено общество" София в партньорство с Министерството на вътрешните работи на Република България организира международната конференция на тема: Членството на България и Румъния в Шенген: между техническите критерии и промените в европейския и международния контекст.

Конференция, която ще се проведе на 14 юни, вторник, в столичния хотел Радисън, си поставя за цел да обсъди членството на България и Румъния в Шенгенското пространство отвъд изпълнението на т.нар. "технически критерии" и да артикулира, обсъди и предложи възможни решения на предизвикателствата, произтичащи от промените контекста в ЕС и съседните на ЕС страни.

В събитието участие ще вземат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на администрацията и вътрешните работи на Румъния Константин Траян Игас, посланици и официални представители на основни държави-членки на ЕС и региона, представители на Европейската комисия и председателствата на ЕС.

Дневният ред и формата на конференцията се налагат от липсата на яснота за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, дори и след като двете държави изпълниха обявените технически критерии за членство. Към досегашните опасения от нелегална миграция се добавиха и рисковете свързани с нарастване на бежанската вълна от Северна Африка към страните от Южна Европа. Това породи напрежение между някои страни членки на ЕС, последвано от начало на дебат за възможността за промяна на Шенгенското споразумение. Продължаващата дестабилизация в региона на Северна Африка и Близкия изток, която с кризата в Сирия идва все по-близо до границите на България и нейните южни съседки Гърция и Турция, допълнително усложнява въпроса с разширяването на Шенген и прилагането на Шенгенските разпоредби.

Programmes About OSI News Priorities Experts Publications Links Mission Founder Trustees Staff Annual Report Financing Contract Us